Έρχεται παράταση στις φορολογικές δηλώσεις - Μέχρι 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματοςΌλο και πιο κοντά έρχεται η παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός υπαγορεύουν την πληρωμή του φόρου εισοδήματος έως και σε 8 μηνιαίες δόσεις.


Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι και την Τετάρτη (3/6) είχαν υποβληθεί μόνο 2.227.186 από τα συνολικά 6,4 εκατομμύρια δηλώσεις ενώ απομένουν πια 26 μέρες μέχρι και την λήξη της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου. Ενδεικτικό είναι ότι από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν 1.279.982 ήταν μηδενικές 311.140 πιστωτικές και μόνο 636.034 ήταν χρεωστικές με μέσο φόρο 534 ευρώ. Οι περισσότερο καθυστερημένοι είναι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Με βάση και πάλι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής μόνο 189.175 έντυπα Ε3 που αφορούν το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες) από τα περίπου 1,3 εκατομμύρια τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν.


Είναι λοιπόν σαφές ότι ο αριθμός των δηλώσεων που απομένουν να υποβληθούν θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο αν δεν θέλει (και δεν θέλει) το ΥΠΟΙΚ να αρχίσει να μοιράζει πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων. Αντί για πρόστιμα λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το Lockdown της οικονομίας το υπουργείο οικονομικών αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να αλλάξει τους κανόνες καταβολής του φόρους εισοδήματος για φέτος. Αντί για τις γνωστές τρείς διμηνιαίες δόσεις σχεδιάζει μηνιαίες δόσεις που μπορούν να φτάσουν θεωρητικά μέχρι και τις οκτώ. Αν η πρώτη δόση καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου (παρά την παράταση που αναμένεται) υπάρχουν σκέψεις να εξαντληθούν τα περιθώρια και η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος ειδικά για φέτος να εξοφληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. 

Ο δεύτερος μήνας του επόμενου έτους από το έτος γέννησης της υποχρέωσης φόρου είναι το απόλυτο όριο που επιτρέπει ο κοινός ευρωπαϊκός δημοσιονομικός κανόνας (ESA 2010) ώστε βεβαιωμένα έσοδα να αθροιστούν στο έτος αναφοράς της φορολογικής υποχρέωσης. Η αλλαγή αυτή θα πρέπει να περάσει με τροπολογία πριν το τέλος του μήνα.

Ανάλογη ρύθμιση με περισσότερες δόσεις σχεδιάζεται και για τον φετινό ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2019 καθώς οι αλλαγές που σχεδιάζονταν δεν έγιναν λόγω της κρίσης. Ωστόσο αυτό θα εξεταστεί μόλις τελειώσουν προσαρμογές του φόρου εισοδήματος αφού ο ΕΝΦΙΑ ακολουθεί μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.


Πηγη: https://www.news247.gr/oikonomia/erchetai-paratasi-stis-forologikes-diloseis.7655036.html

0 προβολές0 σχόλια