ΑΑΔΕ: Ποιοι θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα το 2020 

Προσαρμοσμένοι στα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η πανδημία είναι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ, που "τρέχουν" ήδη στην αγορά για τη θερινή περίοδο.


Πέρα από τους εποχικούς θερινούς ελέγχους για φορολογικές παραβάσεις τρέχει και το πακέτο των 21.500 ελέγχων για φοροδιαφυγή σε μεγάλες εταιρίες και φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα. Σε εγκύκλιό του, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δίνει αναλυτικές οδηγίες στους υφισταμένους του για το ποιοι θα πρέπει να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα από το κέντρο ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων ( ΚΕ.Ε .Μ.ΕΠ ) το κέντρο φορολογούμενων μεγάλου πλούτου ΚΕΦΟ.ΜΕ.Π και την μεγάλες Δ.Ο.Υ Α τάξης


Σαν γενική αρχή η εγκύκλιος τονίζει ότι ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι περισσότερο «επικίνδυνες» με βάσει κριτήρια ανάλυσης κινδύνων χρησιμοποιώντας δεδομένα από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε.

Συγκεκριμένα από το σύνολο των 21500 ελέγχων το 75% του συνόλου ( 16.125 υποθέσεις) θα αφορούν ελέγχους πενταετίας. Η εγκύκλιος τονίζει ότι ο έλεγχος θα ξεκινά για τα τελευταία τρία χρόνια αλλά θα μπορούν να επεκτείνονται στα δύο προηγούμενα πέραν της τελευταίας τριετίας φορολογικά έτη ή χρήσεις, βάσει των ειδικότερων αν ο προϊστάμενος της υπηρεσίας έχει ενδείξεις. Μάλιστα τονίζεται ότι μπορεί οι ενδείξεις να ανεβάζουν και θέσεις σε συγκεκριμένες θέσεις και τον πίνακα προτεραιότητας της υπηρεσίας. Αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσα σε 15 ημέρες από το πρώτο έλεγχο της υπόθεσης.

Για τις υποθέσεις ελέγχων που περιλαμβάνουν χρήσεις 2012 και 2013 εκδίδονται πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και επιβολής προστίμων κατόπιν προσωρινού φορολογικού ελέγχου, ο οποίος διατάχθηκε μέχρι την 31.12.2013 Ωστόσο το ύψος του πρόσθετου φόρου μπορεί να αλλάξει, μετά από νέο έλεγχο.


Πηγη: https://www.news247.gr/

0 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων