Αναπτυξιακός Οργανισμός: Άλλο “υπερψηφίστηκε” κι άλλο... “πέρασε” !

Το γεγονός οτι διανύουμε μία μακρά περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας τίθενται υπό αμφισβήτηση, αρχές, ιδανικά και αγαθά τα οποία έως σήμερα θεωρούνταν κάτι παραπάνω από δεδομένα, λίγο πολύ γνωστό. Το γεγονός οτι εντός του γενικότερου κλίματος πολιτικής απαξίωσης από το 2010 και μετά, οι πολιτικές στρεβλώσεις έχουν αναχθεί σε πολιτικές βουλήσεις, προφανέστερο του προφανούς. Το οτι ζούμε όμως την εποχή που το άσπρο γίνεται μαύρο με περίσσεια ευκολία, είναι αγαπητοί μου εκ των ουκ άνευ. Χάος στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των αντιπολιτευομένων παρατάξεων, όσον αφορά την ψήφιση της δημιουργίας ή μη μιας Αναπτυξιακής Ανωνύμου Εταιρίας η οποία θα επωμιστεί το βαρύ έργο χάραξης μιας φιλόδοξης πορείας για το νησί, ώστε η Κως και να συμμετάσχει στα διεθνή χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία αυτή την περίοδο λειτουργούν στα “κόκκινα”, αλλά και να λειάνει το έδαφος για έργα υποδομής ικανά να αλλάξουν την εικόνα του νησιού κοινωνικά και τουριστικά.

Δυσπιστία στο Μοντέλο των Αναπτυξιακών Α.Ε. Γνωρίζετε πολύ καλά οτι ο Έκφραση97 παρακολούθησε το θέμα από πολύ κοντά. Από τις τηλεφωνικές γραμμές των εκπομπών μας παρήλασαν όλοι οι επικεφαλής -και όχι μόνο- των δημοτικών παρατάξεων και τοποθετήθηκαν δημοσίως για το θέμα. Όλοι πλην των στελεχών της Δημοτικής Αρχής, δήλωσαν μετά παρρησίας την μη πίστη τους στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς σαν Μοντέλα Χρηματοδοτικών Εργαλείων και επιχειρηματολόγησαν επ' αυτού. Αμφότεροι η Δύναμη Αλλαγής, το Όραμα & Δράση και η Λαϊκή Συσπείρωση μέσω των επικεφαλής τους Γ. Κυρίτση, Ι. Ρούφα και Κ. Μακρή όχι μόνο τάχθηκαν κατά της δημιουργίας της πολυσυζητημένης Αναπτυξιακής Α.Ε., αλλά έθεσαν και θέματα διαφάνειας και δημοτικής αυτοτέλειας, υποστηρίζοντας οτι αυτή η κίνηση θα υπονομεύσει τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αρχής εκχωρώντας διοικητική εξουσία σε ένα ιδιότυπο “παράλληλο” δημοτικό σύστημα λήψης αποφάσεων το οποίο θα αποτελείται πιθανώς από "ημετέρους" οι οποίοι θα αποφασίζουν για τον Δήμο, χωρίς τον Δήμο.

Η επιχείρηση “Κρύσταλλο” του Θ. Νικηταρά. Αμέσως η Δημοτική Αρχή επιχείρησε να επενδύσει στην εξωστρέφεια επιδιδόμενη στην ρητορική περί διαφάνειας, τονίζοντας τις αδιάβλητες διαδικασίες και το νομικό πλαίσιο που διέπει την δημιουργία τόσο του Καταστατικού, όσο και την στελέχωση της Αναπτυξιακής Α.Ε. Η Ισχυρή Κως εκκίνησε λοιπόν την επιχείρηση με κωδικό όνομα “Κρύσταλλο”, αφενός μεν υπερτονίζοντας τις αγνές προθέσεις εκ των οποίων ορμώμενη εισηγήθηκε το θέμα, αφετέρου δε την πολλάκις δεδηλωμένη θέση της περί δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και ισονομίας. Δεν δίστασε μάλιστα να τείνει και την χείρα αποζητώντας -όχι επιζητώντας- συναινετικό κλίμα, κάνοντας ουσιαστικά, διαπαραταξιακό άνοιγμα όσον αφορά τόσο τον έλεγχο, όσο και τη στελέχωση του Οργανισμού.

Οι εμπλεκομενοι Φορείς. Στην επαναφορά του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή πήγε έχουσα σημαντικά ηθικά και όχι πολιτικά ερείσματα. Αμφότερες οι Ενώσεις, των Ξενοδόχων, των Επαγελματιών της Εστίασης και των Ενεργών Πολιτών, παρενέβησαν μέσω των εκπροσώπων τους στην διαδικασία της ψήφισης, εκφράζοντας την άποψή τους, μη ενδεδυμένοι κάποιου πολιτικού μανδύα, αλλά εκφράζοντας την λαϊκή και επαγγελματική τους βούληση, τεχνογνωσία και εμπειρία.


Παρεξηγήθηκε η παρουσία των Φορέων. Δεν περιμένει κανείς από μη εκλεγμένους να γνωρίζουν όλες τις διατάξεις που αφορούν το θέμα. Απ' τους φορείς, αυτό που περιμένει κανείς είναι η γνώση της αγοράς και της "πιάτσας", ο τεχνοκρατισμός, η επαγγελματική εμπειρία, η συλλογικότητα και η δημοκρατική έκφραση του αισθήματος των συμμετεχόντων σε κάθε σύλλογο. Και ως τέτοιοι λειτούργησαν.

Τι μου θυμίζει... Τι μου θυμίζει !!! Εντάξει, τα έχουμε ζήσει όλα σ' αυτή τη Χώρα. Έχουμε ζήσει ΟΧΙ να γίνονται ΝΑΙ εν μία νυκτί. Έμελλε όμως να ζήσουμε κάτι παρόμοιο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου της Κω. Έμελλε να γίνουμε παρατηρητές ενός εξαιρετικά σπανίου φαινομένου. Είδαμε συγκεκριμένη παράταξη η οποία μέχρι πρότινος διαρήγνυε τα ιμάτιά της κατά της ψήφισης της Αναπτυξιακής, να περιμένει εναγωνίως κάποιο γλωσσικό “παραστράτημα” εκ μέρους των στελεχών της Δημοτικής Αρχής προκειμένου να αποχωρήσει απ' τη διαδικασία. Και ω του θαύματος, αυτό ήρθε και μάλιστα δια στόματος του Αντιδημάρχου Π. Αβρίθη. Σε μια αποστροφή του λόγου του ο Αντιδήμαρχος είπε οτι η Αντιπολίτευση με τη στάση της δείχνει να “μισεί” τον Κωακό Λαό, φράση η οποία στάθηκε αφορμή η Παράταξη Όραμα και Δράση να αποχωρήσει προσβεβλημένη από την διαδικασία και να μη συμμετάσχει. Φλογερό Παρασκήνιο ή απλές συμπτώσεις;;; Μόνο που ξέχασαν οι του Οράματος οτι με την αποχώρησή τους, ενέκριναν την διαδικασία. Τους διέφυγε οτι απουσιαζώντων αυτών, αποκαθίσταται η πολιτική στρέβλωση των 17-16 και εφόσον εκείνοι απουσιάζουν, το θέμα εγκρίνεται απ' το Δημοτικό Συμβούλιο. Ξέχασαν; Ή μήπως γνώριζαν πολύ καλά τι έκαναν; Λίγες ώρες μετά τη διαδικασία, η κ. Ρούφα φιλοξενήθηκε στον αέρα του Έκφραση 97 και δήλωσε οτι εκείνη και η Παράταξή της αποχώρησαν απ' το Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική απαξίωση της διαδικασίας, όσο και γνωρίζοντες οτι το θέμα έτσι κι αλλιώς θα περνούσε όταν επανέρχονταν προς συζήτηση με τον νέο χρόνο. Γνώριζε μήπως οτι κάποιος εκ της Αντιπολιτεύσεως ή και ενδοπαραταξιακά, επρόκειτο να “ξεστρατίσει”; Μήπως η ίδια η κ. Ρούφα ως έμπειρη στην αυτοδιοίκηση, αλλά και ως γυναίκα με ανεπτυγμένη την διαίσθηση, αισθάνθηκε οτι κάποιο στέλεχος της διακατέχονταν από υπερβολική “διαλλακτικότητα”;


Μήπως εντόπισε κάποιου είδους πολιτικό φλέρτ μεταξύ έτερης παράταξης και ημέτερου Συμβούλου; Ας μην ξεχνάμε οτι το θέμα “Αναπτυξιακοί Οργανισμοί” προωθείται έντονα απ' την Κυβέρνηση η οποία θέλοντας να αποβάλλει τα βάρη της τοπικής αυτοδιοίκησης από πάνω της, θα πίεζε ίσως όχι μόνο τα... δικά της παιδιά, αλλά και τα “ευνοημένα” απ' αυτήν, να ταχθούν υπέρ της ψήφισης της Α.Ε. Και πραγματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έβαζε βόμβα στα στεγανά του Οράματος κλονίζοντας συθέμελα τα θεμέλια της Παράταξης. Το να προχωρά η κ. Ρούφα σε στεγανή σύγκουση λοιπόν με τους Φορείς, να αποχωρεί προσβεβλημένη απ' την αποστροφή του κ. Αβρίθη, να επιχειρηματολογεί κατά της δημιουργίας της Α.Ε. κι εν τέλει με την αποχώρησή της αυτή, στην ουσία να ευλογεί την ψήφιση της διαδικασίας, θα μου επιτρέψετε, αλλά δεν αποτελεί σταθερή πολιτική γραμμή. Μάλλον ως πολιτικά αντίμετρα ή προπέτασμα καπνού μπορεί κάποιος να το εκλάβει.

Στο δια ταύτα... Προς άρσην οποιασδήποτε παρεξήγησης, δεν προσπαθώ να τοποθετηθώ ως προς τη δημιουργία ή μη ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού. Υποθέτω οτι εφόσον μέγα πλήθος Δήμων ανά την Επικράτεια προχωρούν στη δημιουργία τέτοιων Οργανισμών, εφόσον εγνωσμένης πορείας και διαδρομής επαγγελματίες και έγκριτοι συμπολίτες μας μέσω των συλλογικοτήτων τους τάσσονται υπέρ, εφόσον μεγάλο κομμάτι της τοπικής Κοινωνίας βλέπει με καλό μάτι τη συμμετοχή του νησιού σ' αυτή τη διαδικασία, οτι είναι μονόδρομος η υλοποίηση. Εμείς στεκόμαστε στις πολιτικές. Στεκόμαστε στις νοοτροπίες. Αυτές αναλύουμε. Και ως νοοτροπία, ως πολιτική κι ως τάση, το να παίζεται κυριολεκτικά στα “ζάρια” το αναπτυξιακό μέλλον του νησιού, στηριζόμενο σχεδόν αποκλειστικά σε αποχωρήσεις, αντεκκλήσεις, αλληλοκατηγορίες, αναδιπλώσεις και αιχμές αντί σε ομοφωνία, συναίνεση και σύνεση, κάθε άλλο παρά φρόνιμο είναι. Δεν μπορώ να διανοηθώ οτι ελήφθησαν τόσο μεγάλες αποφάσεις για τη διαχείριση τόσο μεγάλων ποσών, απλώς επειδή ΠΕΡΑΣΑΝ και όχι επειδή ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ.

Η εκλογική ασυμμετρία. Τέλος επειδή έχει γίνει πολύς λόγος... Η πολιτική στρέβλωση του 17-16 που καθιστά μια Δημοτική Αρχή του 62% ανήμπορη να περάσει οτιδήποτε, αποτελεί απόρροια της Απλής Αναλογικής και είτε κάποιοι το θέλουν, είτε όχι, η στρέβλωση αυτή έχει και ΟΝΟΜΑ και ΧΡΩΜΑ.


Ένα όνομα κι ένα χρώμα που βρίσκει χειροκροτητές ακόμα και στο εσωτερικό της Δημοτικής Αρχής. Καλό θα ήταν λοιπόν η Δημοτική Αρχή ύστερα απ' την επιχείρηση “Κρύσταλλο” να ανάψει το πράσινο φως και για την επιχείρηση “Aυτοκριτική”, ίσως και για την επιχείρηση "Φιλτράρισμα".


Η Ισχυρή Κως έχει να φέρει εις πέρας ένα μεγάλο στοίχημα στο εγγύς μέλλον. Και μάλιστα ζωογόνο. Μια πιθανή επιτυχία του Αναπτυξιακού Οργανισμού θ' αποτελέσει εφαλτήριο πολιτικής εκτόξευσης για εκείνη. Μία όμως επίσης πιθανή -και απευκταία για το νησί- αποτυχία όμως, θα αποτελέσει με φόντο το 2023... "ερμητική ταφόπλακα". Φιλικά Πάντα. Παναγιώτης Ζουζούνης

770 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων