Για μια νέα τουριστική φιλοσοφία !Είναι πολλά αυτά που συνθέτουν έναν δυναμικό, αυτάρκη κι εν τέλει αυτόφωτο τουριστικό προορισμό. Έχουμε ίσως συνηθίσει τα τελευταία 2 χρόνια και πάντοτε στα πλαίσια της πανδημίας, όταν συζητούμε για τον τουρισμό, να θέτουμε όρια αναλογιζόμενοι τις ειδικές καταστάσεις και συνθήκες της εποχής. Για πόσο όμως θα πρέπει να βλέπουμε τόσο κοντόφθαλμα;

Είναι γεγονός οτι η Κως ως 4ος τουριστικός προορισμός της Χώρας, πρέπει σιγά σιγά ν' αφήσει πίσω της τις όποιες παθογένειες την έχουν αφήσει πίσω μέχρι σήμερα και να ατενίσει το μέλλον ακολουθώντας και τις διεθνείς τάσεις και τις νέες επιταγές των εποχών και τις νέες ανάγκες, αυτή τη φορά εκμεταλλευόμενη στο έπακρο όλα της τα φυσικά, υλικά και αϋλα πλεονεκτήματα.

Το branding. Του branding. Το branding. Ω branding.

Είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένο να προχωρήσουν οι ενέργειες που απαιτούνται ως προς την διαμόρφωση της τουριστικής ταυτότητας του νησιού μας, το λεγόμενο branding που συχνά χρησιμοποιείται ως όρος απ' τα χείλη των τουριστικών παραγόντων του νησιού. Πως όμως θα γίνει κάτι τέτοιο; Πως θα δομηθεί και θα στηθεί σωστά το νέο brand; Εδώ είναι το μεγάλο δακύβευμα. Το μεγάλο στοίχημα.

Think Outside Of The Box.

Το νέο branding του νησιού πρέπει να στηθεί ορθολογικά, ρεαλιστικά και συνετά με έμφαση στα πλεονεκτήματα που έχει το νησί, ώστε να αναβαθμίσει και τα “συν” του αλλά και να ανασχέσει και τα “πλην”. Η ταυτότητα του νησιού πρέπει να συνδημιουργηθεί με τον επισκέπτη, άλλωστε για εκείνον προορίζεται. Πρέπει να σκεπτόμαστε από έξω προς τα μέσα και να ενισχύσουμε το κομμάτι που βλέπει ο επισκέπτης και όχι εκείνο που ίσως βλέπουμε εμείς.


O επισκέπτης δεν είναι πελάτης αλλά συνδημιουργός.

Συνδημιουργία του branding με τον επισκέπτη λοιπόν, σημασία στην άποψή του και στα σχόλιά του, στόχευση στο να πείσουμε τον εν δυνάμει επισκέπτη οτι αξίζει να μας ξαναεπισκεφθεί αλλά και ποντάρισμα στο να αποτελέσει ο επισκέπτης, έναν μελλοντικό διαφημιστικό μας αγγελιαφόρο στην αγορά απ' όπου προέρχεται. Να μας διαφημίζει ο ίδιος.

Οργανισμού Διαχειρισης Τουριστικού Προορισμού το... ανάγνωσμα.

Μονόδρομος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία του πολυσυζητημένου Οργανισμού Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού. Ένας Οργανισμός (DMO) που θα πρέπει να είναι σωστά δομημένος, με έξυπνη στρατηγική, πολυθεματικό πεδίο δράσης και να διαχειρίζεται ορθολογικά όχι μόνο τις τουριστικές παραμέτρους του νησιού αλλά και τα χρήματα τα οποία απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του.

Εκμετάλλευση στρατηγικών πλεονεκτημάτων.

Θα πρέπει να μάθουμε πρωτίστως τι προσφέρει το νησί μας, ή τι μπορεί μελλοντικά να προσφέρει. Θα πρέπει να ζυγίσουμε τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα. Τομείς όπως τα Αξιοθέατα, τα Μνημεία, η Αρχιτεκτονική, η πλούσια Πολιτισμική μας Κληρονομιά, οι Παραλίες, η Φύση, η Γαστρονομία, η Παράδοση και ο Τρόπος ζωής, θα πρέπει να είναι στο πρώτο πλάνο, ούτως ώστε εκτός του τουριστικού προορισμού που θέλουμε να φτιάξουμε, να δημιουργήσουμε και το κοινό, άρα και τους εν δυνάμει πελάτες μας, στους οποίους μελλοντικά σκοπεύουμε να απευθυνθούμε. Η δημιουργία αναγκών είναι μονόδρομος.

Συλλογική δράση, παγκωακή συστράτευση.

Για όλα αυτά δεν αρκεί μόνο η δημιουργία ενός Οργανισμού η ενός νέου μορφώματος που θα κληθεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Πρέπει να συστρατευθεί όλο το νησί. Να προκύψουν συνέργειες, συνεργασίες και συμπνοια απόψεων. Το μοντέλο top down ήδη παρακμάζει ως παρωχημένο. Το μέλλον απαιτεί συλλογική δράση τύπου bottom up. Μόνο διαμορφώνοντας ισχυρά τη βάση, εξασφαλίζουμε περισσότερες πιθανότητες να καταστήσουμε την “κορυφη του παγόβουνου”, θελκτική και εμπορική.

Τα... “προϊόντα μας” !

Η πλούσια Ιστορική μας Κληρονομικά, η Ιπποκρατική μας Ιστορία, οι Θερμές Πηγές που θα μας δώσουν μετοχές στον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας, ο Θαλάσσιος Τουρισμός και ο Τουρισμός Κρουαζιέρας , αλλά και η νέα τάση, αυτή της Γαστρονομίας, είναι τομείς στους οποίους θα πρέπει να επενδύσουμε οπωσδήποτε. Εκεί είναι το μέλλον, εκεί πρέπει να στοχέυουμε κι εμείς.

Δεν αρκεί η συνδιαβούλευση. Συνεργασία τώρα.

Για όλα αυτά όμως χρειάζονται άνθρωποι ικανοί. Άνθρωποι που λένε λίγα και υλοποιούν πολλά. Άνθρωποι που έχουν γνώση, εμπειρία και σημαντική δράση στον τουριστικό τομέα και προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει κάποια στιγμή οι άνθρωποι του νησιού να συστρατευθούν προς τον κοινό στόχο ο οποίος δεν θα πρέπει να είναι άλλος απ' το να καταστήσουμε την Κω έναν τουριστικό προορισμό που θα “τρέχει μόνος του και δεν θα τον φθάνουν”, από ένα νησί που “τρέχει μόνο του και... δεν φθάνει” !

Φιλικά Πάντα.

Παναγιώτης Ζουζούνης.

762 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων