(ΕΚΤΑΚΤΟ) Υπάρχουν ΚΑΙ Θερμά (!!!) μετά τον Άγιο Φωκά.Ρίγη συγκινήσεως σκόρπισε στην τοπική μας κοινωνία η χθεσινή σπουδαία ανακάλυψη που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχει και συνέχεια μετά τον Άγιο Φωκά. Βεβαίως ! Ο δρόμος αγαπητοί συμπολίτες συνεχίζει... και μαντέψτε τι υπάρχει εκει. Υπάρχουν Ιαματικά Λουτρά ! Σπουδαία η ανακάλυψη. Φήμες λένε οτι μόνο κάποιοι γέροντες μιλούσαν γι' αυτά κι αυτό υπό την μορφήν αστικού μύθου. Τελικά υπάρχουν Θερμά στην Κω !


Η κατάσταση όμως δεν σηκώνει χιούμορ, οπότε το... κόβω. Προσωπικά δεν έπεσα απ' τα σύννεφα στο άκουσμα της είδησης οτι το Υπουργείο Τουρισμού έχει καταθέσει προσχέδιο νομοσχεδίου με το οποιό προχωρά στην δήμευση των ιαματικών πηγών της Χώρας με απώτερο σκοπό την αξιοποίησή και την εκμετάλλευσή τους στο μέλλον. Εμείς τα λέγαμε αλλά εκείνοι ήταν στον... Χνουφ ! Τους κώδωνες του κινδύνου, εμείς τους είχαμε κρούσει προ πολλού. Και όχι μόνο κάνοντας φασαρία, αλλά προτείνοντας και λύση. (Δείτε εδώ την πρότασή μας στις 7/10/2020). Τι να το κάνεις όμως;;; Φωνή βοώντος εν τη ερήμω... Σε όλες τις συνεντεύξεις που έδωσε ο Δήμαρχος Κω αλλά και οι συνεργάτες του στον Έκφραση 97, ρωτήθηκαν για την άποψή τους όσον αφορά τα προγράμματα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και τις προοπτικές αξιοποίησης των Θερμών μέσω αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου.


Άπαντες προέβαλλαν σθεναρούς ενδοιασμούς, άλλοτε δικαιολογημένα και άλλοτε όχι. Και τελικά; Ήρθε ο “κακός” υπουργός Θεοχάρης και ανάγκασε τον κ. Νικηταρά κατά το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο να εκστομίσει τη φράση: “Ας είναι έστω και ιδιώτης αυτός που θα εμπλακεί”.

Μας κλέβουν οι “μπαμπέσηδες”. Και τώρα; Και τώρα τι; Έρχεται το “κακό” κράτος και μας υφαρπάζει καταχρηστικά τους φυσικούς μας πόρους; Και τώρα; Και τώρα τι; Είναι ορατό το ενδεχόμενο να μπει έστω και ιδιώτης; Είναι καλός ο ιδιώτης τώρα; Και τώρα; Και τώρα τι; Είμαστε ξάφνου ένα βήμα πριν τη συζήτηση για την αξιοποίηση των Θερμών; Και τώρα; Και τώρα τι; Θυμηθήκαμε τα Θερμά της Κω και συνειδητοποιήσαμε οτι έχει φτάσει η ώρα της αξιοποίησης; Και τώρα; Και τώρα τι; Έπρεπε το “κακό” Υπουργείο Τουρισμού να αποφασίσει να εμπλακεί προκειμένου να ανακαλύψουμε τι υπάρχει πέρα απ' τον Άγιο Φωκά; Και τώρα; Και τώρα τι; Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τον έσχατο κίνδυνο της δήμευσης των φυσικών μας πλουτοπαραγωγικών πηγών, προκειμένου ν' αντιληφθούμε οτι κι αν ακόμα δεν έχουμε χάσει το τρένο, τουλάχιστον έχουμε αργήσει δραματικά;

Όλα παίζονται στα ζάρια. Δεν γνωρίζω έαν τελικώς κατορθώσουμε να κρατήσουμε τα Θερμά υπό την διοικητική μας εποπτεία. Δεν γνωρίζω εάν ο νομικός αυτός αγώνας κατά της Κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε κάτι καλό. Επίσης φοβάμαι να αναλογιστώ τι θα σημάνει για την Κω, μια νέα αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση, ειδικά τώρα που εκκρεμούν ζητήματα όπως η συζήτηση για το Νέο Νοσοκομείο και η εισαγωγή του Νησιού μας στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Φοβάμαι όμως. Φοβάμαι αγαπητοί συμπολίτες. Φοβάμαι οτι τελικά μόνοι μας μιλάμε, κανείς δεν ακούει, κανείς δεν λαμβάνει σοβαρα τις προτάσεις μας που γίνονται με αγνές προθέσεις και τελικά άπαντες ενεργοποιούνται και προσποιούνται τους ευαίσθητους, μόνον όταν εμφανίζεται το Κράτος ως “κακός μπαμπούλας”. Σχεδόν διετής η πορεία της Δημοτικής Αρχής και ο όρος “Θερμά Κω” δεν εισήχθη ποτέ στο δημόσιο διάλογο. Μόνο τώρα. Ξαφνικά. Μετά την πρόταση νομοσχεδίου.

Έπεται και συνέχεια... Έχει και “γλυκό”. Προχθές μας πήραν το αεροδρόμιο. Εχθές μας φύτεψαν τα HotSpot. Σήμερα παίρνουν τα Θερμά. Αύριο τους Αρχαιολογικούς Χώρους. Μεθαύριο το Λιμάνι. Αντιμεθαύριο τις Παραλίες. Καθ' οδόν και οι Μαρίνες. Καθ' οδόν και η Καθαριότητα. Καθ' οδόν και οι Συγκοινωνίες. Έρχονται και οι Υδροβιότοποι. Εφόσον δεν μπορούν (;;;) και δεν θέλουν (;;;) να τα εκμεταλλευτούν.

Κι εσύ δύσμοιρε Κώε κάτσε και ανέμενε στωικά να έρθει η πολυπόθητη φυσιολογική τουριστική σεζόν, ώστε να δουλέψεις την επιχείρησή σου. Κι αυτό, όταν και άν στο επιτρέψει ο μεγαλοκαρχαρίας operator ή οι διεθνείς τουριστικές συντεχνίες.


Γρήγορα DMO και αξιοποίηση Θερμών μήπως και σωθεί η παρτίδα.

Εύχομαι κι ελπίζω να έχουν πάρει το μήνυμα εκεί στην Ακτή Κουντουρώτη. Εύχομαι κι ελπίζω να είναι αποφασισμένοι να κινηθούν άμεσα ως προς την υλοποίηση του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού υπό την διοίκηση ατόμων εγνωσμένης πορείας κι εμπειρίας στον τουρισμό και δή στον Ιαματικό Τουρισμό. Εύχομαι κι ελπίζω να μην αρχίζουν και τελειώνουν όλα σε... "βολικά μειράκια" και... "μαθητευόμενους μάγους".


Εύχομαι κι ελπίζω να υλοποιηθεί έστω και στα “χασομέρια”, ένα πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού μέσω εκμετάλλευσης – express των Θερμών κι ότι έρθει. Ειδάλλως το Κράτος σιγά μη μας αφήσει να έχουμε αυτούς τους ανεκτίμητους φυσικούς πόρους κι εμείς περί άλλων να... τυρβάζουμε κρατώντας τους ανεκμετάλλευτους επί δεκαετίες. Συγγνώμη κιόλας ε; Παναγιώτης Ζουζούνης.

1.704 Προβολές0 Σχόλια