ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε !

Έγινε ενημέρωση: 16 Ιουν 2021Σε συνθήκες πανδημίας, με τον τουριστικό τομέα να μαστίζεται απ' την ίσως μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του, η ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής, αναθεώρηση απόψεων και επαναπροσδιορισμό αφενός μεν των τουριστικών μας περιοχών ως προορισμοί, αφετέρου δε της γενικής τουριστικής νοοτροπίας που μας διέπει ως τουριστική χώρα, καθίταται κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη. Αλλαγή ταυτότητας και τρόπου σκέψης. Θα πρέπει φυσικά να ξεφύγουμε απ' το μονοδιάστατο δίπτυχο “Ήλιος και Θάλασσα” και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την το δυνατόν καλύτερη καλλιέργεια όλων των άλλων στρατηγικών μας πλεονεκτημάτων ως προορισμός. Αντικειμενικός σκοπός; Η δημιουργία τουριστικών υπεραξιών, η δημιουργία νέων αναγκών, η “εκπαίδευση” του κοινού σε νέα είδη τουρισμού κι εν τέλει η διαφήμιση του προορισμού από τους ίδιους τους επισκέπτες.

  • Βελτίωση της ποιότητας και πιστοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς επίσης και δημιουργία πολυτελών θέρετρων, με σκοπό να προσελκύσει η Κως κοινά με υψηλότερα εισοδήματα που ενδιαφέρονται για τουριστικά προϊόντα υψηλότερης αξίας.

  • Συνδυασμόςτουριστικών επενδύσεων με την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών, με απώτερο στόχο την προσέλκυση συνταξιούχων και ανθρώπων τρίτης ηλικίας για διακοπές «μακράς διαρκείας».

  • Βελτίωση των υποδομών μεταφοράς, μέσα από την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων, λιμένων, μαρίνων και του οδικού δικτύου.

  • Δημιουργία νέων, στοχευμένων τουριστικών προϊόντων, εστιασμένα σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, με κύριο άξονα την τοπική μας κουλτούρα και τις φυσικές μας ομορφιές. Σκοπός είναι να αυξηθεί το μέσο τουριστικό έξοδο ανά ημέρα, καθώς επίσης και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα. Μορφές εναλλακτικού τουρισμού που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορούν κάλλιστα να αναπτυχθούν στο νησί μας, είναι τα θέρετρα ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης κατοικιών δεύτερης κατοικίας, γήπεδα γκολφ, ο αθλητικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο θερμαλιστικός τουρισμός, ο τουρισμός κρουαζιέρας, ο γαστρονομικός και οινολογικός τουρισμός, η αναβάθμιση και κατασκευή νέων μαρίνων, τα συνεδριακά κέντρα, η ανάπτυξη αγροτουριστικών προϊόντων, ο θρησκευτικός τουρισμός, τα ιαματικά κέντρα και κέντρα θαλασσοθεραπείας και πλήθος θεματικών επιλογών σχετικά με την πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας. Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε την εποχή της αβεβαιότητας σε εφαλτήριο προόδου κι αναβάθμισης. Με συντονισμένες και ρεαλιστικές κινήσεις, με στοχευμένο βραχυπρόθεσμο πλάνο, αλλά με γενναιότητα κι αποφασιστικότητα, αφενός μεν για την περίοδο των ζυμώσεων, αφετέρου δε για τις απαραίτητες μα πάντοτε εύθραυστες συνέργειες που πρέπει να προκύψουν. Φιλικά Πάντα.


Παναγιώτης Ζουζούνης

827 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων