Θερμά Κω. Προοπτική και... ΣΔΙΤ.


Ο Δήμος Κω δεν θα πρέπει να ξεχνά το πολύ χρήσιμο εργαλείο Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η «κληροδότηση» περιφερειακών έργων στους Ιδιώτες, καθώς και οι αλλαγές που θα έρθουν στο πλαίσιο ανάθεσης δημόσιων έργων, δημιουργούνι ένα πλέγμα ούτως ώστε να ξεπεραστούν διαχρονικά εμπόδια, αλλά και να παραχθούν χωρίς χρονοτριβή νέα καινοτόμα έργα.


Τι είναι τα προγράμματα ΣΔΙΤ.


Οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα εμφανίζονται στην Ελλάδα ως ένας νέος τρόπος κάλυψης των δημοσίων απαιτήσεων για δημόσια έργα και για παροχή δημοσίων υπηρεσιών. Πλέον οι δημόσιες αυτές απαιτήσεις μπορούν να καλυφθούν πιο αποτελεσματικά ή εξίσου αποτελεσματικά μέσω της συνεργασίας δημοσίων και ιδιωτικών φορέων.


Εκμετάλλευση με το... αζημίωτο.


Κατ' ουσίαν οι ΣΔΙΤ αποτελούν μέσο παραχώρησης στους ιδιώτες δραστηριοτήτων που ανήκουν κατά τεκμήριο στον δημόσιο τομέα. Οι δραστηριότητες αυτές παραχωρούνται στους ιδιώτες καθολικά ως προς το αντικείμενο που αφορούν. Έτσι οι ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ αναλαμβάνουν όχι μόνο την μελέτη και κατασκευή των εγκαταστάσεων που αφορούν στα δημόσια έργα ή στην παροχή δημοσίων υπηρεσιών. Αναλαμβάνουν επιπλέον και την χρηματοδότηση, την λειτουργία, την συντήρηση αλλά και την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων αυτών.


Προοπτική και Προνόμιο για την Κω.


Δεν θα ήταν λοιπόν καθόλου μα καθόλου άσχημο το ενδεχόμενο μιας παραχώρησης της περιοχής των Θερμών Κω μέσω των προγράμματων ΣΔΙΤ, ούτως ώστε να αυξηθούν οι ελπίδες, να δούμε επιτέλους την συγκεκριμένη περιοχή ν' ανθίζει ξανά. Να αναπλάθεται, να αναμορφώνεται, να εξελίσσεται, να εκμεταλλεύεται και δημιουργώντας υπεραξία για τον τόπο, να συνεισφέρει εμπορικά, διαφημιστικά και τουριστικά ακόμα περισσότερο έως σήμερα.


Κάν' το όπως οι άλλοι.


Τι παραπάνω έχουν άλλες περιοχές της Ελλάδας με θερμές πηγές ή ιαματικά λουτρά; Περιοχές που εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα φυσικά προτερήματά τους και που κερδίζουν απ' αυτό εμπορικά, διαφημιστικά, τουριστικά, οικονομικά και κοινωνικά. Τι περισσότερο έχουν άλλες περιοχές της Χώρας οι οποίες μέσω των προγραμμάτων ΣΔΙΤ έχουν αναβαθμίσει αισθητά τις υποδομές τους σε σχολικές και υγειονομικές εγκαταστάσεις και υποδομές; Τίποτα παραπάνω δεν έχουν από την ξεχειλίζουσα φυσικό κάλλος, ομορφιά, ιστορία, πολιτισμό και ήλιο Κω ! Αρκεί και μόνο να υπάρχει όραμα, διάθεση, θέληση και οργάνωση !


Μοναδικό ζητούμενο η αυτάρκεια.


Εν μέσω πρωτόγνωρων υγειονομικών και κοινωνικών συγκυριών, θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε ενδεχόμενο εκμετάλλευσης ακόμα και του τελευταίου τετραγωνικού χιλιοστού του Νησιού, προκειμένου να θέσουμε τις βάσεις ούτως ώστε να ατενίσουμε το αβέβαιο οικονομικά μέλλον. Μόνο με τοπική εμπορικοοικονομική αυτάρκεια η Κως θα παραμείνει αυτόφωτη, ανεξάρτητη και σταθερά αναπτυσσόμενη αποτελώντας ρυθμιστή και όχι "φτωχό συγγενή" της ελληνικής επαρχίας.


Φιλικά Πάντα.


Παναγιώτης Ζουζούνης.

62 Προβολές0 Σχόλια