Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου: Δακρύζουν και οι πέτρες τη μέρα που γιορτάζει...Έρημη η πόλη, σκοτεινή και άδεια. Άδειοι οι δρόμοι από φωνές και γέλια παιδικά. Άδειοι από γονείς να χαζεύουν τις βιτρίνες, κρατώντας τα παιδιά τους απ' το χέρι. Που να 'ναι άραγε τα παιδικά χνώτα που θαμπώνουν τα τζάμια των καταστημάτων, αναζητώντας το πολυπόθητο δώρο του Αη Βασίλη; Γκρίζα η πόλη, μουντή. Μια θλιβερή ησυχία επικρατεί περισκεπάζοντας το εορταστικό των Χριστουγέννων κλίμα. Στο δρόμο λιγοστοί μόνο βιαστικοί διαβάτες. Στα μάτια τους αντικατοπτρίζεται η αγωνία για το αύριο, το άγχος της επόμενης ημέρας. Ο κόσμος πλέον άλλαξε πολύ. Βυθισμένοι στις σκέψεις μας περιδιαβαίνουμε τους δρόμους για τ' αναγκαία, θεωρώντας οτι αυτό είναι ο... μεγάλος μας περίπατος.Βυθισμένος κι εγώ στις σκέψεις μου, οδηγώ καθημερινά από και προς το σπίτι και παρατηρώ την πόλη της Κω. Εχθές πέρασα απ΄ τον Ναό του Αη Νικόλα. Του πολυούχου μας. Τοy Άγιου προστάτη των ναυτικών μας. Του θαλασσάρχη. Σκέφτηκα οτι αύριο ξημερώνει η εορτή του. Το βλέμμα μου καρφώνεται στο ναό του. Έρημος, πληγωμένος, εγκαταλελειμένος. Με την βαρειά κληρονομιά του σεισμού του 2017 να κυριαρχεί στο σημείο. Να επιβάλλεται στο άλλοτε μεγαλοπρεπές τοπίο.

Αναρωτιέμαι που θα εκφωνηθούν φέτος οι πανηγυρικοί; Που θα λειτουργήσει ο ιερέας; Πως θα τιμηθεί ο θαλασσάρχης Αη Νικόλας; Πως θα μπορέσουμε να πούμε οτι γιορτάζει η ναυτοσύνη και κατ' επέκταση και το νησί μας έχοντας για 4ο χρόνο το Ιερο Ναό Αγίου Νικολάου, από ρωγμές και γκρεμίσματα, λαβωμένο να στέκει εκεί παρηκμασμένος, χωρίς σημαίες, χωρίς λειτουργία, χωρίς κόσμο, χωρίς θυμιάματα, χωρίς γιορτή.


Η Πόλη θέλει πίσω τον πολυούχο της. Η Πόλη θέλει πίσω τον Ναό της. Η Πόλη θέλει να ξαναζήσει το πανηγυρικό κλίμα της 6ης Δεκεμβρίου. Της γιορτής της ναυτοσύνης και της θάλασσας, της γιορτής των νησιών, της γιορτής των θαλασσινών μας. Η Πόλη ζητά απ' τους αρμόδιους την άμεση δρομολόγηση της αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κω. Το χρωστούν. Το χρωστούν στην Πόλη, στους πολίτες. Το χρωστούν και στον ίδιο τον Αη Νικόλα.


Χρόνια Πολλά σε όλους.


Φιλικά Πάντα.


Παναγιώτης Ζουζούνης.

136 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων