• ekfrasi97

Κοροναϊός: Τρόμος μετά το ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική – Κρίσιμη σύσκεψη στο ΜαξίμουΙδιαίτερα επιβαρυμένη εμφανίζεται η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα τις τελευταίες 15 ημέρες, ενώ έχει αυξηθεί ο καθημερινός αριθμός των θανάτων, κρούοντας ηχηρό καμπανάκι σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα ενόψει της συνέχειας που προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.


Από τις 15 Σεπτέμβρη μέχρι την Τρίτη έχουν καταγραφεί 4.733 κρούσματα και 78 θάνατοι, ενώ η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας. Παρ’ ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown, οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί και οι αμφιβολίες ως προς την αποδοτικότητα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση -κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το κλείσιμο καταστημάτων λιανικής πώλησης μετά τις 12- είναι όλο και πιο έντονες.

Ενδεικτικό είναι ότι οι εικόνες συνωστισμού αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Μόλις σημάνουν μεσάνυχτα όπου τα μπαρ, τα καφέ και τα περίπτερα κλείνουν, οι πλατείες γεμίζουν και η «μάχη» της πλατείας ξεκινά. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, δεν φαίνεται πως τα μέτρα επιδρούν δραστικά στον περιορισμό της πανδημίας, εξ’ ου και αρκετοί λοιμωξιολόγοι τάσσονται υπέρ αυστηρότερων, ειδικά για την Αττική, προτού να είναι αργά.

Η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς στο τέλος της η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα έχει ξεκάθαρη εικόνα σε ποιο βαθμό τα μέτρα που τρέχουν εδώ και 10 μέρες περίπου έχουν αποδώσει. Σε περίπτωση πάντως που τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, θα αναζητηθούν εκ νέου τρόποι ώστε να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία του ιού.

Τρομάζουν οι αριθμοί – Μεγάλο πρόβλημα η Αττική

Ο αριθμός των κρουσμάτων τρομάζει. Μόλις σε ένα 24ωρο, καταγράφηκαν 416 νέα κρούσματα στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η Αττική για ακόμη μια φορά αναδείχτηκε «πρωταθλήτρια», καταγράφοντας 240 κρούσματα, αριθμός – ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστήριξε πως το μεγαλύτερο φορτίο του ιού εντοπίζεται στην Αττική. «Η Αττική έχει τη μερίδα του λέοντας, μεγάλο είναι το ιικό φορτίο στο κέντρο της Αθήνας» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «το ζήτημα είναι να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και όχι να αποφασίζουμε νέα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι άτρωτοι θεωρούν τα μέτρα μη αναγκαία».

Όπως είπε, ανακοινώνοντας δέσμη ενεργειών για την Αττική, «το μεγάλο στοίχημα είναι να τηρούνται από όλους. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, μπορούν να γίνουν και πολύ χειρότερα».

Σημειώνεται πως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Μάλιστα, το Λεκανοπέδιο εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό του, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt υπολογίζεται άνω της μονάδας.

0 προβολές