Κορονοϊός: Σήμερα οι οδηγίες των επιστημόνων για τον τουρισμό 

Σήμερα -ίσως αργά το απόγευμα- αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο των οδηγιών τη Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προς την πολιτική ηγεσία για το ευρύτερο άνοιγμα της τουριστικής αγοράς. Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε την επιτροπή χθες και η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες κατευθύνσεις ώστε η φιλοξενία χιλιάδων τουριστών να μην υπονομεύσει τη δημόσια υγεία. Το ενδεχόμενο εισροής κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, μετά και τον εντοπισμό δεκάδων περιστατικών το τελευταίο διάστημα, έχει δημιουργήσει ένα πεδίο ανησυχίας την ώρα που τα επιδημιολογικά στοιχεία επιβεβαίωναν την ύφεση της πανδημίας εντός συνόρων.  

Όπως έγινε χθες γνωστό, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο διαχείρισης κρουσμάτων κορονοϊού στα Ελληνικά νησιά. Όμως από κει και πέρα είναι αναγκαία και η τοποθέτηση της επιστημονικής κοινότητας, η οποία μέσω των τοποθετήσεων πολλών εκπροσώπων της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι το τουριστικό κύμα μπορεί να ανατρέψει την εξαιρετική εικόνα που εμφανίζει η Ελλάδα σήμερα στη μάχη κατά του κορονοϊού. 


Το σχέδιο για τη διαχείριση της πιθανής εμφάνισης κρουσμάτων στα νησιά σε συνδυασμό με τα πρωτόκολλα που έχουν συσταθεί για τον έλεγχο των πτήσεων, θεωρούνται ισχυρά εχέγγυα για την αναχαίτιση περιστατικών "εισαγόμενης επιδημίας". Όμως την ίδια στιγμή οι επιδημιολόγοι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση ώστε να διαφοροποιούν τις σχετικές παραμέτρους προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. 

 Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών μέτρων. Μέχρι σήμερα η χώρα μέσω των ενδελεχών ελέγχων έχει καταφέρει να εντοπίζει γρήγορα τις εστίες εμφάνισης κρουσμάτων.  Όπως μάλιστα ανέφερε χθες στο πλαίσιο του διαδικτυακού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ, έχει ξεκινήσει ξανά η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών και τα τελευταία κρούσματα παρουσιάστηκαν μετά από μαζικά τεστ που έγιναν στον πληθυσμό αλλά και στις πτήσεις που φτάνουν στον Ελευθέριο Βενιζέλο. 

Ο κ. Αρκουμανέας ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα νέου lockdown και η οικονομία πρέπει να πάρει μπροστά. Τόνισε όμως πως υπάρχει το χαρακτηριστικό της μεγάλης διασποράς των νησιών όμως μέχρι τώρα η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας είναι καλή. 

 Η ανησυχία για την εξέλιξη της επιδημίας εν μέσω θερινής περιόδου, μετά και τις εικόνες συγχρωτισμού σε παραλιακά μπαρ πάντως είναι έκδηλη. «Δεν ξέρω αν έχει περάσει το πρώτο κύμα. Χαλαρώσαμε είναι αλήθεια, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο» είπε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και εξήγησε πως οι εικόνες 1000 ατόμων σε ένα μπαρ προκαλούν ανησυχία γιατί είναι πολύ δύσκολο, αν προκύψει εκεί κρούσμα, να κάνει κανείς ιχνηλάτηση σε τόσα πολλά άτομα. Είπε ακόμη πως δεν πρέπει να ισχυρίζεται κανείς πως θα μας σώσουν μόνο τα τεστ, τα τεστ είναι σημαντικά αλλά δεν είναι μόνο αυτά που βοηθούν, όπως τόνισε. 

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως αν οι πολίτες χαλαρώσουν τελείως τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Αντίθετα, είπε, ακόμα και αν μπει κάποιο κρούσμα από το εξωτερικό δεν θα δημιουργήσει θέμα αν τηρούνται οι αποστάσεις, αν οι πολίτες φορούν τις μάσκες όπου πρέπει και αν πλένουν συχνά τα χέρια τους. Δεν υπάρχει διασπορά του ιού είπε ο κ. Αρκουμανέας αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. 


Πηγή: https://www.news247.gr/

35 Προβολές0 Σχόλια