Μεταπτυχιακή Πορεία ή Αναπτυξιακή Απογείωση;;;


Η σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Αιγαίου, πρόταση δημιουργίας Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο νησί της Κω, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα και μόνον ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Όχι τόσο για την σπουδαιότητα του στόχου, όσο για τις προοπτικές που αναμένεται να δημιουργήσει, εάν κι εφόσον αυτό υλοποιηθεί.


Στο άκουσμα και μόνον της «ατζέντας», η τοπική κοινωνία αναριγώντας τρεμάμενη θυμάται τις δεκαετίες επί δεκαετιών που ήλθαν και παρήλθαν, μετατρέποντας τις όποιες προσδοκίες προς την δημιουργία μιας Ανώτατης Πανεπιστημιακής Σχολής, σε απρόσιτο «απαγορευμένο καρπό».


Άνοιγμα της Κω στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πόσες φορές το έχουμε ακούσει; Πόσες φορές το έχουμε συζητήσει; Πόσες προτάσεις έχουμε κάνει; Ανέκαθεν κι ενώ εκ μέρους της Τοπικής Κοινωνίας αλλά και των Πολιτικών της Κω υπήρχαν οι αγνότερες των προθέσεων (αρνούμαι να πιστέψω ότι δεν υπήρχαν), πάντοτε το θέμα κάπου «κόλλαγε» και όσες συζητήσεις γίνονταν, ακόμα και σε προχωρημένο επίπεδο, το αποτέλεσμα ήταν η απραξία. Σαφώς και ένα άνοιγμα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έστω και με τη μορφή ενός προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, έστω και με λιγοστούς αρχικά συμμετέχοντες φοιτητές, έστω και με μια μικρή δραστηριότητα, θα αποτελέσει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Διεκδίκηση και όχι επαιτεία. Σαφέστερα όμως, η Κως έχει ανάγκη από «μεγαλύτερα πράγματα». Η Κως έχει ανάγκη όχι απλώς από μια δειλή προσπάθεια συμμετοχής, αλλά από ένα εκκωφαντικά δυνατό «μπάσιμο» στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πως θα γίνει αυτό; Με έναν και μοναδικό τρόπο. Δημιουργία Ανώτατης Πανεπιστημιακής Σχολής με αντικείμενο τους δύο βασικούς πυλώνες που ως ακρογωνιαίοι λίθοι στηρίζουν το νησί μας. Τον Τουρισμό και την Ιπποκρατική μας Ιστορία.

Τουρισμός και Ενναλακτική Ιατρική Πανεπιστημιακού Επιπέδου. Άπαντες γνωρίζουμε το ειδικό βάρος της Κω σαν προορισμός στον τουριστικό χάρτη της Χώρας. Άπαντες γνωρίζουμε την προτεραιότητα που δίδεται απ’ την Κυβέρνηση στην καλλιέργεια εμπορικών και μη σχέσεων με μεγάλους τουριστικούς διαχειριστές – επενδυτές όπως η TUI και η FRAPORT. Άπαντες γνωρίζουμε τις επενδύσεις που γίνονται στην χώρα μας και κατ’ επέκταση στο νησί μας απ’ τους εν λόγω Επιχειρηματικούς – Επενδυτικούς Κολοσσούς. Αποτελεί μονόδρομο για το νησί η σε τέτοιο βαθμό καλλιέργεια των δημοσίων σχέσεων και επαφών μας μαζί τους, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο έδαφος προκειμένου να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει.


Το… «ζουμί» !


Αυτό δεν είναι άλλο απ’ την μετατροπή της Κω, από 3ος τη τάξη τουριστικός προορισμός της Χώρας, σε ένα Πανευρωπαϊκό Ανώτατο Κέντρο Εκπαίδευσης των εργαζομένων, συνεργατών, στελεχών και υπαλλήλων της TUI και της FRAPORT αλλά και με την κατάλληλη αξιοποίηση της περιοχής των Θερμών μέσω της δημιουργίας Σχολής Εναλλακτικών Ιατρικών Επιστημών – Ευεξίας και Ιατρικής Ιστορίας – Δεοντολογίας, σ’ ένα Παγκόσμιο Κέντρο Ευεξίας και Ιαματικού Τουρισμού. Το αποτέλεσμα. Με την καρδιά του πανευρωπαϊκού τουρισμού να χτυπά στο νησί μας και με δεδομένο ότι οτιδήποτε έχει να κάνει σχετικά με τους δύο αυτούς κολοσσούς θα αρχίζει και θα τελειώνει στην Κω, οποιαδήποτε άλλη κίνηση φαντάζει μικρή. Τέτοιες κινήσεις όχι μόνο απογειώνουν το νησί σε επίπεδο brand name και marketing, όχι μόνο δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, όχι μόνο μετατρέπουν το νησί σε πανευρωπαϊκό τουριστικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόλο έλξης, αλλά βάζουν κυριολεκτικά την Κω σ’ έναν απλησίαστο με τα σημερινά δεδομένα χάρτη. Αυτόν των Ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών Προορισμών που αποτελούν ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ και όχι ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟΙ με τα αναπτυξιακά έργα πνοής να αποτελούν δεδομένο καθημερινό φαινόμενο και όχι προς αναζήτηση χαμένο ιερό δισκοπότηρο. Φιλικά Πάντα. Παναγιώτης Ζουζούνης.

729 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων