Παιχνίδι Θανάτου ή Οδηγική Απελευθέρωση;Την ώρα που η θλιβερή πρωτιά στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα χαρακτηρίζει τη Χώρα μας, την ώρα που καθημερινά θρηνούμε χαμένες ζωές νέων ανθρώπων από τροχαία δυστυχήματα, την ώρα που η συμμόρφωση για το κράνος είναι δυστυχώς ακόμη σε χαμηλά ποσοστά, την ώρα που η έλλειψη οδηγικής παιδείας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του Έλληνα οδηγού, την ώρα που τα οδικά μας δίκτυα είναι -πλην εξαιρέσεων- απαρχαιωμένα και σε άθλια κατάσταση, βγαίνει το Υπουργείο και με μια πρωτοφανούς ανευθυνότητας απόφαση δίνει σε όλους τους άσχετους τη δυνατότητα και τη νομιμοποίηση να παίρνουν μια μοτοσυκλέτα έως 125 κυβικά δίχως να ενδιαφέρεται εάν γνωρίζουν να κάνουν έστω πατίνι.


Ο Κ.Ο.Κ. είναι ένας !


Σίγουρα ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι ένας. Σίγουρα το ΣΤΟΠ είναι ΣΤΟΠ είτε οδηγάς αυτοκίνητο, είτε μηχανάκι. Σίγουρα οι προτεραιότητες στις διασταυρώσεις καθορίζονται από τη σήμανση, ή την μορφολογία και όχι απ' το τι είδους όχημα οδηγάει κανείς. Ακόμα πιο σίγουρα όμως είναι μαθηματικά βέβαιον οτι ο 18χρονος που μόλις πήρε το δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου, στις διακοπές του δύσκολα θα αποτραπεί απ' το να ενοικιάσει ένα μοτοποδήλατο που σαφώς και δεν θα ξέρει να χειρίζεται, με τις γνωστές σε όλους μας συχνές συνέπειες. Κι ας μην ξεχνάμε βέβαια και τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ αυτοκινήτου και μοτοποδηλάτου και ως οχήματα και από άποψη οδηγικής συμπεριφοράς αυτών. Προφανώς κι ένας υπεύθυνος και σώφρων άνθρωπος που δεν γνωρίζει τη λειτουργία μιας μοτοσυκλέτας, δεν θα την πλησιάσει ποτέ, όσες Υπουργικές αποφάσεις κι αν του το επιτρέπουν νομικά.


Ο φόβος για τα νιάτα.


Πως θα αποτραπούν όμως οι νέοι και αρκετοί μεγαλύτεροι να δοκιμάσουν το νέο «παιχνίδι θανάτου» που τους δίνει απλόχερα το κράτος; Πώς 18χρονοι που μόλις πήραν το δίπλωμα αυτοκινήτου θα αποτραπούν από τον πειρασμό- έστω στις διακοπές- να αποφύγουν την «μαγκιά», την αδρεναλίνη, την σύγκριση ή τη μίμηση με τους συνομήλικους; Η οδήγηση μοτοσυκλέτας προφανώς απαιτεί εκπαίδευση. Πρωτίστως για την ασφάλεια του αναβάτη και του πιθανού συνεπιβάτη. Για την ασφάλεια των άλλων οδηγών και των πεζών. Πως και πόσο να γέρνεις στις στροφές. Πώς να φρενάρεις και με ποιο τρόπο. Πώς να αλλάξεις ταχύτητες.


Μήπως θα ήταν προτιμότερη η αύξηση γνωστικών οδηγικών κριτηρίων;


Δεν λέω. Υπό άλλες συνθήκες το μέτρο ίσως να διακατεχόταν από μια κάποια λογική βάση. Εάν στη Χώρα μας επικρατούσε ένα υψηλού επιπέδου Σύστημα Αξιολόγησης. Εάν στη Χώρα μας υπήρχε η φιλοσοφία της μη επιθετικής οδήγησης. Εάν η οδηγική κουλτούρα μας δεν ήταν εν πολλοίς βασισμένη, στο εφέ, στην επίδειξη και στη ψευτομαγκιά. Εάν υπήρχε οργανωμένο σύστημα επανεξέτασης οδηγών και ανανέωσης της αδείας αυτών ανά 5ετία. Ένα φρεσκάρισμα δεν βλάπτει. Μήπως θα ήταν προτιμότερο κάθε άδεια οδήγησης που χορηγείται να συνοδεύεται κι απ' την υποχρέωση παρακολούθησης και κάποιων ετήσιων σεμιναρίων συνεχούς επιμόρφωσης; Αντί να αυξηθούν οι προϋποθέσεις για να πάρεις δίπλωμα μοτοσυκλέτας , όπως για παράδειγμα μαθήματα ασφαλούς οδήγησης σε ειδικές πίστες, πέραν της κλασσικής εκπαίδευσης, τώρα δίνεται η δυνατότητα να έχουν μια μοτοσυκλέτα όλοι και κυριολεκτικά όποιον πάρει ο… Χάρος.


Φιλικά Πάντα.


Παναγιώτης Ζουζούνης


10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων