• ekfrasi97

Στις κραυγές των λειτουργών της Υγείας πρέπει να στεκόμαστε "προσοχή".Το βασικό χαρακτηριστικό μιας υγιούς, ευνομούμενης και ισορροπημένης Κοινωνίας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δύο στρατηγικών πυλώνων αυτής. Της Υγείας και της Παιδείας. Είναι αλήθεια οτι τους τελευταίους μήνες διανύουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις οι οποίες έχουν επιβάλλει έναν νέο τρόπο ζωής, μια νέα τάξη πραγμάτων, αλλά πάνω απ' όλα έχουν θέσει σε τεράστια δοκιμασία το ήδη πολύπαθο και απ' την δεκαετή οικονομική κρίση εν πολλοίς διάτρητο Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Ευαγγελισμός σαν άλλο θωρηκτό Αβέρωφ.


Ο ακρογωνιαίος λίθος του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν μπορεί να είναι άλλος από το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Χώρας. Τον Ευαγγελισμό. Ένα υγειονομικό θωρηκτό που μέχρι πρότινος δέσποζε αγέρωχα στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά του Κορωνοϊού και όχι μόνο. Αυτός ο στυλοβάτης της Υγείας, εξέπεμψε SOS, λαβώθηκε, έπεσε κι εκπέμπει κραυγή αγωνίας μέσω επιστολής που συντάχθηκε από διευθυντές σε κλινικές-κλειδιά του Νοσοκομείου.


Στην επιστολή τους, οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» περιγράφουν την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο και τονίζουν πως «η προσέλευση των ασθενών Covid-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα, η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη, σε αρκετές περιπτώσεις δε, ιδίως, νεοπλασματικών περιστατικών και ανοσιακών παθήσεων, είναι πιο επιτακτική».


Σε ακόμη πιο δραματικό τόνο, σημειώνουν πως η κατάσταση οδηγεί στο συμπέρασμα πως «απέχουμε ελάχιστα από τη δημιουργία συνθηκών αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής και από την εγκατάσταση δυσλειτουργιών που μπορούν να προκαλέσουν αλυσίδα διαδοχικών αρνητικών εξελίξεων στο νοσοκομείο και στο ΕΣΥ γενικότερα».


Διαχειριστικά λάθη κι ευθύνες της Κυβέρνησης.


Όταν κορυφαίοι επιστήμονες, γιατροί, λένε ότι το δεύτερο κύμα πανδημίας βρίσκει ανοχύρωτα πολλά νοσοκομεία, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και πρέπει να δούμε προσεκτικά τι ακριβώς έγινε τους τελευταίους 4 μήνες αλλά και τι πρέπει να γίνει εδώ και τώρα προκειμένου να μη γίνουμε… Ιταλία, επιλέγοντας κατ' ουσίαν ασθενείς για να βάλουμε στις ΜΕΘ. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα και έχει την ίδια αξία για όλους, είτε είναι νέοι, είτε ηλικιωμένοι, είτε Ελληνες, είτε ξένοι, είτε χρόνια πάσχοντες, είτε όχι !


Αντί της καλλιέργειας φόβου και προκατάληψης εκ μέρους της Κυβέρνησης με όλα αυτά τα μέτρα-αντίμετρα που μόνο σε ψυχροπολεμικές τακτικές στρατιωτικές ψυχολογικές επιχειρήσεις τα έχουμε ιστορικά συναντήσει, θα έπρεπε να έχει οχυρωθεί το Σύστημα Υγείας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όταν όλη η Χώρα πλανιόταν στον Αστερισμό του Ελληνικού Τουρισμού 2020, όταν η κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν μύριζε μπαρούτι.


Αντί λοιπόν να κυνηγούν τα παιδιά απ' τις πλατείες, αντί να αυθυποβάλλουν την Κοινωνία να παραμένει φοβική και στερεοτυπική, μήπως θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι περισσότερο; Μήπως θα έπρεπε να έχει προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό πριν από το καλοκαίρι; Μήπως θα έπρεπε έχουν ανοίξει κι άλλες κλίνες ώστε να μην είμαστε αυτή τη στιγμή σε σημείο συναγερμού;


Τους γιατρούς και τους δασκάλους, τους ακούμε.


Όταν κραυγάζουν οι λειτουργοί της Υγείας πρέπει να στεκόμαστε ευλαβικά σε στάση προσοχής και να τους ακούμε. Εκείνοι είναι εκεί πάντοτε για εμάς. Εμείς; Εσείς; Πως τους ενισχύετε; Περιμένετε να λειτουργούν ως Θωρηκτά ενώ τους συμπεριφέρεστε σαν ψαρότρατες.


Φιλικά πάντα.


Παναγιώτης Ζουζούνης