(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ) Τα... "καυτά" Θερμά της Κω. Τι έρχεται;;;


Το Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 12 Μαρτίου, έκρυβε μυστικά. Λίγοι -έως και κανένας- αντιλήφθηκαν αυτό που έρχεται. Εμείς στον Έκφραση97, θες επειδή έχουμε παρακολουθήσει το θέμα από πολύ κοντά και πολύπλευρα, θες επειδή δεν ρωτάμε μόνο, αλλά μελετάμε και προτείνουμε κιόλας, θες επειδή απλώς “πιάσαμε τα συμφραζόμενα”, έχουμε την είδηση. Φαίνεται πως η σκέψη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού για τη δημιουργία Κρατικής Α.Ε η οποία θα εκμεταλλεύεται τις ανά τη Χώρα Ιαματικές Πηγές αλλά και η πίεση, τα επιχειρήματα αλλά και η πρόκληση που σαν Έκφραση97 θέσαμε πριν από ένα περίπου μήνα (ΕΔΩ), έπιασαν τόπο κι ενεργοποίησαν τη Δημοτική Αρχή ούτως ώστε να εισαγάγει -επιτέλους- στον δημοσιο διάλογο το θέμα “Θερμά Κω” και μάλιστα με έναν τρόπο ηχηρό.


Τι έρχεται στα Θερμά;

Έρχεται μεγάλη μελέτη στην ευρύτερη περιοχή των Θερμών. Όχι μόνο σε οτι αφορά την εκμετάλλευση των πηγών, αλλά και για κάτι μεγαλύτερο και κατά τη γνώμη μου ευγενέστερο. Την εξερεύνηση και αποτύπωση των μέχρι σημερα αχαρτογράφητων περιοχών και σημείων του γεωλογικού τόξου νοτιανατολικά της Κω κι εν τέλει την ιστορική και ζωντανή απεικόνησή τους μέσω ψηφιακής πλατφόρμας περιήγησης για τον επισκέπτη αλλά πάνω απ' όλα για την Επιστήμη.


Ποιοι εμπλέκονται;

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για κλεισμένη συμφωνία μεταξύ του Δήμου Κω και του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του οποίου ηγείται η πασίγνωστη και παγκοσμίως καταξιωμένη επιστήμων γεωλόγος Δόκτωρ Παρασκευή Νομικού, για την εκπόνηση τριών μελετών, της διερεύνησης και χαρτογράφησης της γεωπολιτιστικής μας κληρονομιάς κι εν τέλει της ανάδειξή τους μέσω της δημιουργίας ενός project που όμοιό του δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα.


Ποιος ο βασικός στόχος του εγχειρήματος;

Βασικός στόχος του όλου εγχειρήματος, ένας. Η δημιουργία μιας διαδραστικής πλατφόρμας η οποία θα αναδεικνύει τον θεματικό τουρισμό στο νησί της Κω μέσω νέων τεχνολογιών αλλά και μέσω μιας πρωτοποριακής προσέγγισης του Ιαματικού Τουρισμού που έχει να κάνει με την χρήση νέων τεχνολογιών αλλά και με τον συνδυασμό Ιατρικής και Γεωλογίας. Κάτι τέτοιο σαφώς και θα αποτελεσει ένα σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης των επαγγελματιών της Κω που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Πολιτισμού και του Τουρισμού, αλλά και θα ενισχύσει την πολύπλευρη ταξιδιωτική – τουριστική εμπειρία του επισκέπτη.


Ποιο το κέρδος για το νησί της Κω;

Όλη αυτή η προσπάθεια θα δημιουργήσει ένα τοπικό brand, μια νέα τάση κι εν τέλει ένα νέο προϊόν το οποίο θα μπορεί να επεκταθεί σε Εθνική Κλίμακα, αφού πλέον το νησί της Κω θα έχει και την πορεία αλλά πολύ περισσότερο, το know how.

Δεν έιναι λοιπόν μόνο η αξιοποίηση των περιπατητικών μονοπατιών, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, αλλά και το ιστορικό υπόβαθρο του νησιού που συμπληρώνουν την πολιτιστική κληρονομιά, την βιοποικιλότητα και την μοναδική γεωλογία της περιοχής, είναι και ο βασικός σκοπός των αναπτυξιακών σχεδιασμών στον τομέα του τουρισμού που είναι η προσέλκυση επενδύσεων και τουριστών ώστε να αναπτυχθούν και να αναδειχθούν σύγχρονα κέντρα τουρισμού υγείας και να συνδεθούν εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον της Κω.


Φιλικά Πάντα.


Παναγιώτης Ζουζούνης ΥΓ - Τις επόμενες ημέρες θα σας παρουσιάσουμε και τις τρείς μελέτες που αναμένεται να εκπονηθούν και τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν αυτές. Μείνετε συντονισμένοι.

282 προβολές0 σχόλια