Τουρισμός Δήμου Κω: Παραιτήσεις, Υπερτομείς και "Μνηστήρες" !Το να τονίσουμε ότι ο τομέας Τουρισμός, είναι κεφαλαιώδους και ζωογόνου σημασίας για το νησί της Κω, μάλλον περιττεύει. Το να συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε αφενός μεν την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος του νησιού, αφετέρου δε την αναβάθμιση της Κω σαν τουριστικός προορισμός μέσω αναζήτησης νέας ταυτότητας, αποτελεί μονόδρομο.


Όλα αυτά έρχονται σαν σκέψεις μέσα σε μία ιδιαιτέρως ρευστή και μεταβατική περίοδο για το θέμα Τουρισμός όσον αφορά το νησί μας. Και λέω μεταβατική, σαφώς εννοώντας τις ανακατατάξεις που γίνονται στον Τομέα Τουρισμού του Δήμου της Κω τις οποίες άλλοτε αμέσως κι άλλοτε εμμέσως σας έχουμε προαναγγείλει από τον Έκφραση97 .

Παραίτηση με... Νόημα ! Κεραυνός εν αιθρία έπεσε η παραίτηση του κ. Βασίλη Μανιά από την διεύθυνση του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του Δήμου και μάλιστα έπειτα από μια κατά κοινή ομολογία άκρως επιτυχημένη σχεδόν διετή πορεία, κατά την διάρκεια της οποίας το Γραφείο διήλθε επιτυχώς κάποιες εξαιρετικά δυσμενείς και πρωτοφανείς τουριστικές συγκυρίες, όπως η πανδημία και η φοβικότητα που διακατείχε το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε τουριστικά. Βέβαια η εν λόγω παραίτηση δεν αποτέλεσε έκπληξη εντός των τάξεων της Δημοτικής Αρχής. Είχε υποβληθεί από τον κ. Μανιά, εδώ και αρκετό καιρό διότι μετά την λήξη της περυσινής τουριστικής περιόδου, το Γραφείο Τουρισμού παρέμενε κατά κάποιον τρόπο ανενεργό. Απλώς τώρα ήρθε η ώρα της αποδοχής και αντικατάστασής του.


Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε και το γεγονός ότι ο κ. Μανιάς παραιτήθηκε από την διεύθυνση του Γραφείου Τουρισμού και όχι από τα καθήκοντα του Δημοτικού Συμβούλου ή του Στελέχους της Ισχυρής Κω.


Νέος Υπερτομέας Τουρισμού – Πολιτισμού – Αθλητισμού.

Κατόπιν όλων αυτών, ο Τομέας Τουρισμός πλέον ενσωματώνεται διοικητικά υπό την ευρύτερη σκέπη της Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σέβης Βλάχου, η οποία βαρύνεται με την ευθύνη διοίκησης ενός υπερτομέα πλέον. Σαφώς και η κ. Βλάχου είναι έμπειρη και με εμφανή δράση στους τομείς που ασχολείτο μέχρι πρότινος, αλλά η ερώτηση που ανακύπτει είναι το κατά πόσο μπορεί ο Τουρισμός σαν σημαντικό κεφάλαιο για το νησί, να αποτελεί «συστεγαζόμενος» τομέας και όχι Διοικητική Ολότητα για τον Δήμο.


Μεταβατικό στάδιο κάτι νέου που… «έρχεται» ! Προφανώς λοιπόν η μεταφορά του Τουρισμού ως τρίτο μέρος ενός ήδη υπάρχοντος διπτύχου (Πολιτισμός-Αθλητισμός), αποτελεί μεταβατικό στάδιο. Προφανώς η βαθύτερη σκέψη είναι η δημιουργία ενός Ενιαίου Τουριστικού Οργάνου. Το ονομάζω Όργανο και όχι Φορέα για να αποφύγω τυχόν επικίνδυνους συνειρμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε παρελθοντολογικές αναγωγές οι οποίες αυτή την περίοδο κάθε άλλο παρά βοηθούν.


Στελέχωση με «μνηστήρες», κινητικότητα κι ανακατατάξεις. Γνωρίζοντας βέβαια ότι όσο ο Τομέας Τουρισμός παραμένει σε Δημοτικά χέρια, θα πρέπει και να διοικείται από αιρετούς, συμπεραίνουμε ότι εφόσον δημιουργηθεί κάτι νέο εντός Αναπτυξιακής Α.Ε. θα μπορέσει να διοικηθεί από μη πολιτικούς και δη τεχνοκράτες με γνώση, εμπειρία, πορεία, διασυνδέσεις και τεχνογνωσία.


Αυτό κι αν αποτελέσει μείζον θέμα συζήτησης είτε εντός είτε εκτός Δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, προβλέπω μάχη. Και διαπαραταξιακά και ενδοπαραταξιακά. Με μήλον της έριδος το Νέο Τουριστικό Όργανο το οποίο σαν Πηνελόπη να προσεγγιστεί από πλείστους μνηστήρες.


Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος;


Αυτό να περιμένουμε λοιπόν στο εγγύς μέλλον. Την δημιουργία μιας νέας τουριστικής ολότητας, ώστε να αναλάβει το βάρος και της αναδιαμόρφωσης του προσφερόμενου τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και της χάραξης πορείας για το μέλλον του νησιού, εκμεταλλεύοντας στο έπακρο και τη φυσικογεωγραφία του νησιού μας και τις υποδομές και τα έργα πνοής που περιμένουμε να υλοποιηθούν αλλά και την πλούσια Ιπποκρατική μας ιστορία. Φιλικά Πάντα. Παναγιώτης Ζουζούνης.

315 προβολές0 σχόλια