Hot Spot Πυλίου: Ας μην προσποιούμαστε οτι δεν υπάρχει.Την τελευταία περίοδο έχει από διάφορα πρόσωπα της τοπικής πολιτικής ζωής ξεκινήσει μια συζήτηση περί μη “νομιμοποίησης” του ΚΥΤ Κω. Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι δήλωσαν οτι δεν θα παραστούν -και δεν παρέστησαν τελικά- στα εγκαίνια του ΚΥΤ στο Πυλί που έγιναν το περασμένο Σάββατο και μάλιστα δικαιολογούσαν την στάση τους λέγοντας οτι η παρούσια υποδηλώνει και νομιμοποίηση, άποψη η οποία μπορεί να μην είναι λανθασμένη τουλάχιστον συναισθηματικά, είναι όμως μη ρεαλιστική.

Το δυσανάλογο βάρος της Κω.

Το νησί της Κω σηκώνει δυσανάλογα το βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος εδώ και χρόνια. Απ' τις άσχημες εικόνες του 2015 έως το ξύλο από τα ΜΑΤ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κι από τον χαρακτηρισμό των Κώων ως “φασίστες” από μέλη της τότε Κυβέρνησης, έως την δημιουργία μιας σύγχρονης αποθήκης ψυχών στην περιοχή του Πυλίου προκειμένου οι εργαλειοποιημένοι απ' την Τουρκία, την ΕΕ αλλά και τις διάφορες ύποπτες ΜΚΟ, πρόσφυγες να στοιβαχθούν σαν σαρδέλες ενόσω αναζητούν τον επόμενό τους σταθμό.


Το ΚΥΤ Κω δημιουργήθηκε για να μην επαναληφθούν οι εικόνες του 2015 που έκαναν τον γύρο του Κόσμου πλήττωντας και την τουριστική εικόνα του νησιού. Το αν σωστά η Κως φιλοξενεί αυτού του τύπου τις δομές, είναι μια άλλη συζήτηση και άπαντες γνωρίζουμε την απάντηση. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε το θέμα με λογική και με ρεαλισμό και αυτή η αντιμετώπιση έχει να κάνει με την λήψη ως δεδομένου πλέον της ύπαρξης της δομής, άρα το βάρος πέφτει σε μια άλλη ακόμα πιο σημαντική συζήτηση η οποία πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει.

Αναζητείται λογική.

Το δυσανάλογο βάρος που σηκώνει εν προκειμένω το νησί μας σε σχέση με άλλες περιοχές της Δωδεκανήσου και της Χώρας, στην πανεθνική προσπάθεια να ελεγχθεί το μεταναστευτικό ζήτημα, θα πρέπει δεδομένων των σημερινών συνθηκών να το εξαργυρώσουμε. Το γεγονός οτι η Κως επελέγει ανάμεσα από τόσα μέρη, ώστε να παίξει τον ρόλο τον οποίον σήμερα παίζει στην μεταναστευτική κρίση, θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή να ξεκινήσουμε να σκεπτόμαστε οτι ομοίως θα πρέπει να έχουμε ως περιοχή ενεργό ρόλο συμμετοχής και κομμάτι απ' την πίτα και σε όλες τις άλλες εκφάνσεις της Πολιτειακής Μέριμνας. Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα. ⬤ Αρνούμαστε να δεχθούμε οτι η Κως ήταν στο πρώτο πλάνο για το μεταναστευτικό, αλλά δεν υπάρχει σε κανένα πλάνο για ενίσχυση των δομών υγείας της. Με ένα Νοσοκομείο που αποδυναμώνεται με γεωμετρική πρόοδο μέρα με την ημέρα, αυτό θα έπρεπ να αποτελεί προτεραιότητα.

Αρνούμαστε να δεχθούμε οτι η Κως ήταν στο πρώτο πλάνο για το μεταναστευτικό, αλλά δεν υπάρχει σε κανένα πλάνο για την δημιουργία αναπτυξιακών έργων. Με τον χορό εκατομμυρίων τριγύρω μας να διοχετεύεται διαχρονικά σε άλλες περιοχές, η Κως έχει καταστεί το “αποπαίδι” της Δωδεκανήσου. Αρνούμαστε να δεχθούμε οτι η Κως ήταν στο πρώτο πλάνο για το μεταναστευτικό, αλλά δεν υπάρχει σε κανένα πλάνο για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων όπως έγινε στην συνεργάτιδά μας στον ΚΩΑΝ Α.Ε. Αστυπάλαια, με το project ηλεκτραυτοκίνησης της Volkswagen.

Αρνούμαστε να δεχθούμε οτι η Κως ήταν στο πρώτο πλάνο για το μεταναστευτικό, αλλά δεν υπάρχει σε κανένα πλάνο για την δημιουργία ειδικών και μη σχολικών δομών, με αποτέλεσμα οι μαθητές του νησιού να στοιβάζονται ως σεισμόπληκτοι σε αίθουσες προκάτ και οι μαθητές με ειδικές ανάγκες να βρέχονται σε πραγματικές τρώγλες που έχουν για αίθουσες.

Αρνούμαστε να δεχθούμε οτι η Κως ήταν στο πρώτο πλάνο για το μεταναστευτικό, με επεκτάσεις του ΚΥΤ αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων, αλλά δεν υπάρχει σε κανένα πλάνο για την αποκατάσταση των εδώ και 4 χρόνια πληγωμένων ιστορικών μνημείων, ιερών ναών, τεμενών και κτηρίων απ' τον καταστροφικό σεισμό του 2017.

Αρνούμαστε να δεχθούμε οτι η Κως ήταν στο πρώτο πλάνο για το μεταναστευτικό, αλλά δεν υπάρχει σε κανένα πλάνο της Πολιτείας ως προς την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναγκάζοντας τον Δήμο ουσιαστκά να αγοράσει ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών ώστε να λειτουργήσει στην Κω με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό προσφέρει.

Επειδή λοιπόν αρνούμαστε την μέχρι σήμερα διαμορφωμένη πραγματικότητα, γι' αυτό και πλέον ζητούμε όλα όσα αυτονόητα μας αξίζουν και μας αντιστοιχούν. Επειδή δεν συμβιβαζόμαστε μόνο με το να βάζουμε πλάτη στα δύσκολα, αλλά ζητούμε να βρεθεί και κάποιος που θα βάλει πλάτη για εμάς. Ζώντας στο περιθώριο των εξελίξεων . Ο λαός της Κω είναι και φιλόξενος και ανοικτόμυαλος και μπορεί να διαχωρίσει το ανθρωπιστικό στοιχείο απ' τις αρνητικές συνέπειες των κλειστών δομών στον τουρισμό και στις τοπικές κοινωνίες, όμως σε καμμία περίπτωση δεν είναι χαζός ώστε να τρώει την παραμύθα της δήθεν μέριμνας της Πολιτείας αναφορικά με το μεταναστευτικό, ενώ σε όλους τους άλλους τομείς, παραμένουμε στο περιθώριο.

Καιρός να διεκδικήσουμε ενεργά κι εν τέλει να απαιτήσουμε το ενδιαφέρον της Πολιτείας. Και το έναυσμα προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα δοθεί δια της ΑΠΟΥΣΙΑΣ μας, αλλά δια της έντονης ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ και της ΡΗΞΗΣ με όλους όσους αντιμετωπίζουν την Κω, σαν άρμα επίτευξης των πολιτικών τους στόχων και την θυμούνται μόνο στα... δύσκολα και στις ...κρίσεις !

Φιλικά Πάντα. Παναγιώτης Ζουζούνης. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΞΙΑΣ 33,4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΚΥΤ ΚΩ:


7.729 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων